Franak preti Švajcarskoj

Bez autora
Aug 27 2011

Mlekara Ementaler Šo (Emmentaler Show) godinama je pravila tone sira, ali sada je u nevolji. Proizvodnja je pala za trećinu, a uprava strahuje da će možda morati da se ograniči na samo nekoliko koturova sira dnevno - tek da ima šta da pokaže turistima.Dramatičan pad prodaje Ementalera, u svetu poznatog kao "Švajcarski sir," izazvan je poskupljenjem franka - finansijskim fenomenom koji ubija profite širom izvozno ustrojene Švajcarske.

Franak preti ŠvajcarskojMlekara Ementaler Šo (Emmentaler Show) godinama je pravila tone sira, ali sada je u nevolji.

Proizvodnja je pala za trećinu, a uprava strahuje da će možda morati da se ograniči na samo nekoliko koturova sira dnevno - tek da ima šta da pokaže turistima.

Dramatičan pad prodaje Ementalera, u svetu poznatog kao "Švajcarski sir," izazvan je poskupljenjem franka - finansijskim fenomenom koji ubija profite širom izvozno ustrojene Švajcarske.

Adrian Zender (Zehnder), poslovni menadžer mlekare kaže da kompanija sad zarađuje 5,49 švajcarskih franaka (6,92 dolara) po kilogramu sira, u odnosu na 7,80 franaka iz prošle godine. Sir se većinom izvozi po Evropi, uglavnom u Italiju.

"Primičemo se radu bez zarade a to je na oko 5,30 franaka. Tad ćemo morati da razmislimo o prestanku proizvodnje," kaže Zender dok krave pasu po zelenim proplancima u centralnoj Švajcarskoj sa pogledom na snegom prošarane Bernerške Alpe.

Švajcarska vlada kaže da je itekako svesna problema sa kojim se suočavaju izvoznici kao Zenderova mlekara. Problem je što ulagači na svetskim berzama koriste švajcarski novac kao sigurno utočište za svoja ulaganja u vreme nevolja.

Kad akcije postanu ranjive i krenu da padaju, kao nedavno, ulagači vole da svoj kapital prepakuju na račune u švajcarskom novcu.

Uz to, švajcarska privreda radi bolje od mnogih u Evropi gde dužnička kriza potresa finansijski sektor i primorava vlade da štede.

Kao rezulat, švajcarski franak se uzdigao sa 76 evro centi u aprilu na 97 evro centi početkom ovog meseca. Juče se menjao za 87 evro centi.

"To je paradoks. U situaciji smo da stradamo zato što nam je privreda snažna," kaže predstavnik vlade Andre Simonazi (Simonaži.) On, međutim, odbacuje mogućnost da bi franak mogao da dovede do pada ekonomskog učinka Švajcarske.

"Ne pravimo planove, niti razgovaramo o recesiji," kaže Simonazi. Izvozu okrenuta privreda Švajcarske i dalje napreduje zdravom stopom rasta od 2,4 odsto. U julu je izvezla robu za 16,6 milijardi franaka, tri procenta više nego u junu.

Ali, neumoljivi rast franka preti privredi Švajcarske. UniKredit banka (UniCredit) danas piše da "već postoji mogućnost od oko 50 odsto da će do recesiji doći do kraja godine."

Ni jedna u seriji nedavnih mera Švacarske nacionalne banke i vlade nije oborila franak. Vlada planira da ubaci dve milijarde franaka u privredu, što bi moglo da razblaži vrednost nacionalne valute.

Analitačari kažu da to nije ni izbliza dovoljno, a loše vesti iz evrozone mogu u svakom času da gurnu franak dalje u vis.

Italijani i Španci kupuju manje švajcaskog sira i čokolade kako im padaju plate u javnom sektoru i penzije.

Zender kaže da mlekare obično povećavaju proizvodnju da bi održale prihod kad cene padnu. Ali, veća produkcija je dovela do prezasićenja tržišta Ementalerom ovih dana, što dodatno pritiska na pad cene.

"Nećemo zatvoriti kompaniju," kaže Zender o mlekari koja zapošljava 100 radnika. "Nastavićemo da vodimo restoran i turistički deo posla. Možda ćemo praviti tri ili četiri koluta sira dnevno za turiste, da pokažemo gostima kako se proizvodio Ementaler."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik